7 Sebab Mengapa CCTV Wajib Dipasang Di Rumah | AUXILIARY POLICE & SECURITY CENTER (APSeC)
» ARTICLE » 7 Sebab Mengapa CCTV Wajib Dipasang Di Rumah

7 Sebab Mengapa CCTV Wajib Dipasang Di Rumah

CCTV pada masa kini merupakan sebagai bahagian penting dalam mewujudkan tempat yang selamat dan selesa untuk hidup. Berikut adalah 7 dari sejumlah manfaat yang dapat anda rasa jika rumah anda dilengkapi dengan peranti CCTV yang berkelayakan.

1. Mengurangkan risiko kecurian

Ini akan dirasai apabila peranti CCTV dipaparkan dengan jelas dari luar rumah anda. Sangat tidak mungkin, orang-orang yang mempunyai niat buruk seperti rompakan atau pencuri akan berfikir dua kali apabila mereka tahu rumah yang disasarkan ternyata dilengkapi dengan CCTV.

2. Memudahkan Pengumpulan Bukti Semasa Laporan

Walaupun perkara yang terburuk sudah berlaku (rumah sudah gelap), CCTV akan memudahkan anda untuk mengesan siapa yang melakukannya. Oleh itu, proses pelaporan kepada pihak berkuasa akan lebih mudah dan cepat menghasilkan keputusan. Bayangkan jika anda tidak mempunyai bukti lain, terutama jika apabila acara anda tidak berada di rumah atau dalam keadaan yang jauh di luar kawalan anda, pihak berkuasa pasti akan ditimpa untuk menindaklanjuti laporan anda.

3. Pengawasan Tambahan Untuk Penjagaan Anak atau Pengasuh Bayi

Bagi sesetengah ibu bapa, meninggalkan kanak-kanak dengan pembekal penjagaan atau pengasuh bayi bukan pilihan tetapi keperluan, dengan alasan yang paling biasa terlalu sibuk. Ini bukan pilihan yang buruk selagi anda bernasib baik untuk mendapatkan pembekal penjagaan yang dipercayai. Tetapi malangnya, tiada siapa yang boleh mengesahkannya sehingga anda benar-benar melihatnya dengan mata anda sendiri.

4. Mengelakkan ‘Tetamu yang Tak Diundang’ dari Rumah

Penjenayah tidak selalu datang dengan senyap dan keluar dari kawalan kami. Terdapat juga orang-orang yang secara terang – terangan bertindak dan melaksanakan tindakan mereka di hadapan mata kita, dengan rancangan yang matang, tentu saja. Memasang CCTV di hadapan rumah boleh membantu kita memantau siapa yang mahu dikunjungi. Kerana sebenarnya, hanya bergantung pada tingkap dan lubang di pintu kadang-kadang tidak cukup untuk memeriksa pergerakan tetamu yang mencurigakan, terutamanya jika saiz rumah anda agak luas.

5. Penyelamat bagi yang lupakan mendapati barang yang hilang

Hanya mengakui, sesetengah daripada anda sering lupa meletakkan sesuatu di rumah anda sendiri. Dari perkara remeh seperti televisyen jauh ke sesuatu yang penting seperti perhiasan atau dokumen yang mengandungi sijil rumah itu sendiri. Kemungkinan besar anda hanya ingat bila dan beberapa bahagian rumah di mana anda terakhir teringat item di tangan anda. Ini adalah keadaan di mana pemasangan CCTV boleh menjadi penyelesaian. Memasang di bahagian-bahagian penting rumah seperti bilik, ruang tamu, atau bilik keluarga dan orang-orang yang terlupa akan sangat membantu apabila anda melakukan kecerobohan yang mengakibatkan kehilangan barang-barang anda.

6. Memantau Kemalangan Berpotensi di Rumah Ketika Tiada DiRumah

Masih ada kaitan dengan kecerobohan, adakah anda pernah tidur tanpa memastikan dapur gas yang anda gunakan telah dimatikan atau tidak? Pernahkah anda diserap dalam mengambil panggilan apabila anda menyeterika pakaian di bilik sebelah? Jika ya, isyarat bahawa anda benar-benar memerlukan kehadiran CCTV di dalam rumah. Sebelum kemungkinan terburuk kedua-dua contoh keadaan di atas berlaku, anda akan tahu lebih awal daripada masa dan mempunyai masa untuk bertindak kerana kecerobohan yang ditangkap oleh CCTV oleh sesiapa yang bertanggungjawab pemantauan.

7. Mengurangkan Kos yang Anda Perlu Ambil untuk Insurans Rumah

Berapa banyak yang perlu anda bayar untuk insurans rumah setiap bulan atau tahun? Sesetengah insurans rumah mempertimbangkan tahap keselamatan rumah untuk menetapkan yuran yang perlu dibayar oleh pelanggan. Inilah yang kadang-kadang membuat kita berfikir dua kali tentang menyediakan insurans ke rumah tetapi dengan pemasangan CCTV, secara automatik menjadikan tahap keselamatan rumah meningkat dan syarikat insurans akan menetapkan harga yang lebih murah. Lebih baik hanya menghabiskan satu masa tambahan untuk memasang CCTV daripada setiap bulan untuk membayar lebih untuk insurans.

sumber: www.cleargilercctv.com (25 Julai 2019)

Date of Input: 07/02/2023 | Updated: 07/02/2023 | miorazham

SXFUPAZ~